Акценти

10 вида храни, които съкращават живота!
Неправилното хранене е прекият път към затлъстяването, сърдечните заболявания и болестите на стомашно-чревния тракт, а вредните продукти намаляват живота на човека.
Прочети повече...

Белтъчините
Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващите редове е поместена информация за най-важното относно тази група вещества.
Прочети повече...

Въглехидрати!
Въглехидратите са химични съединения, съдържащи елементите въглерод, водород и кислород. Те осигуряват енергия за функционирането на органите в тялото и за нормалното протичане на жизнените процеси.
Прочети повече...

Съвети

Месото от риба - предимства и недостатъци

Предимствата на рибето месо се явяват недостатъци за червеното месо, и обратно. Предимствата на месото от риба е, че съдържа по-малко мазнини, като преобладават ненаситените. Следователно, ако консумирате риба месо, рискът от завишени нива на холестерола ще бъде минимален. Освен това рибата съдържа много повече витамини (главно А) и минерални вещества от червеното и от птичето месо, поради което днес на него се обръща все по-голямо внимание. Недостатък на месото е, че съдържа по-малко креатин от червеното месо. Но това е общо взето "дребна работа", така че спокойно можете да наблегнете на рибите. Месото от тях е предпочитано от доста професионални културисти.

Видове месо от риба

Сега ще стане въпрос за тези видове риба, които могат да свършат работа на билдерите и се предлагат на нашия пазар. Тези меса съдържат качествени белтъчини и малко мазнини. Най-популярните риби сред билдерите са сумрията, сьомгата и рибата тон.

скумрия

- Една от най-популярните риби на пазара. Предлага се целогодишно, при това на добра цена. Съдържа качествени белтъчини, но съдържанието на мазнините доста варира. Обикновено по-дребните риби имат по-малко от тях, а едрите - повечко. Затова когато приготвяте рибата, винаги оставяйте мазнината да изтече. Дори можете да махнете кожата на рибата преди готвене, за да не задържа мазнината. Рибата е доста вкусна и не се нуждае от допълнителни подправки, но малко лимонов сок я прави още по-вкусна. В никакъв случай не слагайте допълнителна мазнина при готвенето - просто е лишено от смисъл. Най-добре става, когато е печена на скара. Близка по състав и качество риба до скумрията е паламудът, но той понякога съдържа повечко мазнини.

сьомга

- малко популярна е в България, а и да я срещнете, ще е на висока цена. Това е най-предпочитаната риба от културистите. Съдържа доста витамини и ценната линолеична киселина, която помага на мускулите и нервите за правилното им функциониране. Но освен това рибата съдържа повечко мазнини, затова ако ви попадне под ръка, сгответе я като скумрията, за да изтече ненужното масло.

риба тон

- Също много популярна сред културистите на запад. В България се предлага само на консерви, и то на "хубави" цени. Затова пък тя съдържа доста белтъчини и е бедна на мазнини. Но поради консервирането губи част от витамините и микроелементите, които има. А в самите консерви се добавя прилично количество масло. Затова е най-добре да изцедите маслото веднага след отварянето на консервата. Иначе вкусът на рибата е добър и белтъчините й са повечко, така че можете да я включвате в храната си, стига да можете да си го позволите.
Можете да консумирате и меса от други риби, стига да не са много мазни. Речната и язовирната риба обикновено съдържат повече кости и мазнини и не са толкова качествени. Затова се насочете главно към морската риба. Но не забравяйте и другите основни видове месо. Вижте повече информация за червеното месо и за месото от птици.