Акценти

10 вида храни, които съкращават живота!
Неправилното хранене е прекият път към затлъстяването, сърдечните заболявания и болестите на стомашно-чревния тракт, а вредните продукти намаляват живота на човека.
Прочети повече...

Белтъчините
Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващите редове е поместена информация за най-важното относно тази група вещества.
Прочети повече...

Въглехидрати!
Въглехидратите са химични съединения, съдържащи елементите въглерод, водород и кислород. Те осигуряват енергия за функционирането на органите в тялото и за нормалното протичане на жизнените процеси.
Прочети повече...

Съвети

Консерванти


Е код

Безвреден

Наименование

Описание

E200

не

Sorbic acid

дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата

E201

да

Sodium sorbate

не са известни вредни ефекти

E202

да

Potassium sorbate

не са известни вредни ефекти

E203

да

Calcium sorbate

не са известни вредни ефекти

E210

не

Benzoic acid

фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност

E211

не

Sodium benzoate

използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса: портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml: също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства: може да предизвика обриви и да усили астма.

E212

не

Potassium benzoate

фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност

E213

не

Calcium benzoate

фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност

E214

не

Ethyl p-hydroxybenzoate

да се избягва, забранен в някои страни.

E215

не

Sodium ethyl p-hydroxybenzoate

да се избягва, забранен в някои страни.

E216

не

Propyl p-hydroxybenzoate

възможен алерген

E217

не

Sodium propyl p-hydroxybenzoate

да се избягва, забранен в някои страни.

E218

не

Methyl p-hydroxybenzoate

възможни алергични реакции, главно върху кожата.

E219

не

Sodium methyl p-hydroxybenzoate

да се избягва, забранен в някои страни.

E220

не

Sulphur dioxide

серен двуокис: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.

E221

не

Sodium sulphite

почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени

E222

не

Sodium hydrogen sulphite

може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.

E223

не

Sodium metabisulphite

третиращ агент, може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.

E224

не

Potassium metabisulphite

може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.

E225

не

Potassium sulphite

може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.

E226

не

Calcium sulphite

да се избягва, забранен в някои страни.

E227

не

Calcium hydrogen sulphite

да се избягва, забранен в някои страни.

E228

не

Potassium hydrogen sulphite

може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.

E230

не

Biphenyl, Diphenyl

може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове

E231

не

Orthophenyl phenol

може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines

E232

не

Sodium orthophenyl phenol

може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines

E233

не

Thiabendazole

може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines

E234

да

Nisin

антибиотик, добит от бактерия: прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.

E235

да

Natamycin

плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии: може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене: типично приложение - месо сирене

E236

не

Formic acid

да се избягва, забранен в някои страни.

E237

не

Sodium formate

да се избягва, забранен в някои страни.

E238

не

Calcium formate

да се избягва, забранен в някои страни.

E239

не

Hexamethylene tetramine

да се избягва, забранен в някои страни.

E249

не

Potassium nitrite

фиксира цвета и консервант при месото: може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца

E250

не

Sodium nitrite

може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.

E251

не

Sodium nitrate

може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.

E252

не

Potassium nitrate

може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.

E260

да

Acetic acid

основен компонент на оцета

E261

не

Potassium acetate

в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции

E262

да

Sodium acetate, Sodium diacetate

основен компонент на оцета

E263

да

Calcium acetate

основен компонент на оцета

E264

не

Ammonium acetate

основен компонент на оцета, но може да предизвика гадене и повръщане.

E270

да

Lactic acid

млечна киселина, киселинен регулатор:

E280

да

Propionic acid

използува се в хлебопроизводството и колбасарството.

E281

да

Sodium propionate

използува се в хлебопроизводството и колбасарството.

E282

да

Calcium propionate

използува се в хлебопроизводството и колбасарството.

E283

да

Potassium propionate

използува се в хлебопроизводството и колбасарството.

E290

да

Carbon dioxide

въглероден двуокис

E296

да

Malic acid

ябълчна киселина:

E297

да

Fumaric acid

фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни