Консерванти
Е код |
Безвреден |
Наименование |
Описание |
E200 |
не |
Sorbic acid |
дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата |
E201 |
да |
Sodium sorbate |
не са известни вредни ефекти |
E202 |
да |
Potassium sorbate |
не са известни вредни ефекти |
E203 |
да |
Calcium sorbate |
не са известни вредни ефекти |
E210 |
не |
Benzoic acid |
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност |
E211 |
не |
Sodium benzoate |
използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса: портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml: също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства: може да предизвика обриви и да усили астма. |
E212 |
не |
Potassium benzoate |
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност |
E213 |
не |
Calcium benzoate |
фенилкарбоксилова киселина: прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други: може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност |
E214 |
не |
Ethyl p-hydroxybenzoate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E215 |
не |
Sodium ethyl p-hydroxybenzoate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E216 |
не |
Propyl p-hydroxybenzoate |
възможен алерген |
E217 |
не |
Sodium propyl p-hydroxybenzoate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E218 |
не |
Methyl p-hydroxybenzoate |
възможни алергични реакции, главно върху кожата. |
E219 |
не |
Sodium methyl p-hydroxybenzoate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E220 |
не |
Sulphur dioxide |
серен двуокис: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. |
E221 |
не |
Sodium sulphite |
почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства: може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени |
E222 |
не |
Sodium hydrogen sulphite |
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. |
E223 |
не |
Sodium metabisulphite |
третиращ агент, може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. |
E224 |
не |
Potassium metabisulphite |
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. |
E225 |
не |
Potassium sulphite |
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. |
E226 |
не |
Calcium sulphite |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E227 |
не |
Calcium hydrogen sulphite |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E228 |
не |
Potassium hydrogen sulphite |
може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1: типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. |
E230 |
не |
Biphenyl, Diphenyl |
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове |
E231 |
не |
Orthophenyl phenol |
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines |
E232 |
не |
Sodium orthophenyl phenol |
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines |
E233 |
не |
Thiabendazole |
може да предизвика кожни проблеми: може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines |
E234 |
да |
Nisin |
антибиотик, добит от бактерия: прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета. |
E235 |
да |
Natamycin |
плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии: може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене: типично приложение - месо сирене |
E236 |
не |
Formic acid |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E237 |
не |
Sodium formate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E238 |
не |
Calcium formate |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E239 |
не |
Hexamethylene tetramine |
да се избягва, забранен в някои страни. |
E249 |
не |
Potassium nitrite |
фиксира цвета и консервант при месото: може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца |
E250 |
не |
Sodium nitrite |
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. |
E251 |
не |
Sodium nitrate |
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. |
E252 |
не |
Potassium nitrate |
може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. |
E260 |
да |
Acetic acid |
основен компонент на оцета |
E261 |
не |
Potassium acetate |
в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции |
E262 |
да |
Sodium acetate, Sodium diacetate |
основен компонент на оцета |
E263 |
да |
Calcium acetate |
основен компонент на оцета |
E264 |
не |
Ammonium acetate |
основен компонент на оцета, но може да предизвика гадене и повръщане. |
E270 |
да |
Lactic acid |
млечна киселина, киселинен регулатор: |
E280 |
да |
Propionic acid |
използува се в хлебопроизводството и колбасарството. |
E281 |
да |
Sodium propionate |
използува се в хлебопроизводството и колбасарството. |
E282 |
да |
Calcium propionate |
използува се в хлебопроизводството и колбасарството. |
E283 |
да |
Potassium propionate |
използува се в хлебопроизводството и колбасарството. |
E290 |
да |
Carbon dioxide |
въглероден двуокис |
E296 |
да |
Malic acid |
ябълчна киселина: |
E297 |
да |
Fumaric acid |
фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни |